Joodse burgers in Vlissingen: Onteigening en rechtsherstel
Historisch geïnteresseerden en betrokkenen in Vlissingen doen al jaren onderzoek naar gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Zo proberen zij de slachtoffers van de bezetting en
De Slag om de Schelde, een van de belangrijkste en meest onderbelichte veldslagen van de Tweede Wereldoorlog, vond plaats tussen oktober en november 1944 in het zuidwesten van Nederland. Het doel van deze operatie was het vrijmaken van de Westerschelde, waardoor de haven van Antwerpen bereikbaar zou worden voor de geallieerden. Dit was cruciaal voor hun bevoorrading en verdere opmars naar Duitsland.
Na de bevrijding van Antwerpen op 4 september 1944, was de haven nog steeds onbruikbaar omdat de Duitsers de monding van de Westerschelde controleerden. De Duitse troepen hadden sterke verdedigingswerken opgezet in dit gebied, vooral op het eiland Walcheren, dat een sleutelpositie innam.
De Slag om de Schelde begon officieel op 2 oktober 1944, toen Canadese, Britse en Poolse troepen een grote offensieve campagne startten om de Duitsers uit het gebied te verdrijven. De strijd was zwaar en vond plaats in een moeilijk terrein, bestaande uit rivieren, dijken en overstroomde polders. De geallieerden moesten bruggenhoofden veroveren en sterke Duitse posities, vaak versterkt met bunkers en mijnenvelden, doorbreken.
Een cruciale stap in de slag was de inundatie van Walcheren. Op 3 oktober begonnen de geallieerden de dijken van het eiland te bombarderen, waardoor grote delen van het eiland onder water kwamen te staan. Dit maakte het moeilijker voor de Duitsers om hun posities te behouden, hoewel het ook de strijd voor de geallieerden uitdagender maakte. De amfibische landingen op Walcheren op 1 november, bekend als Operatie Infatuate, markeerden het hoogtepunt van de slag.
Op 8 november 1944 was de Slag om de Schelde ten einde. De geallieerden hadden de controle over de Westerschelde heroverd, en de haven van Antwerpen werd eindelijk operationeel. Dit speelde een cruciale rol in de verdere opmars naar Duitsland en het einde van de oorlog.
Over de Slag om de Schelde is een gelijknamige speelfilm gemaakt die een goed beeld geeft van de sfeer tijdens deze slag. Deze fictiefilm is losjes gebaseerd op waargebeurde verhalen. De film is te bekijken op NETFLIX.
Historisch geïnteresseerden en betrokkenen in Vlissingen doen al jaren onderzoek naar gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Zo proberen zij de slachtoffers van de bezetting en
Elk jaar organiseren we, samen met Wings to Victory, op 24 december, kerstavond, een Lichtjesavond. We plaatsen lichtjes bij oorlogsgraven en zijn één minuut stil.
Zaterdag 2 novembervan 10.00 tot 14.00 uurVerwarmde tent op de Oude Markt Speciale kinderactiviteiten 80 jaar vrijheid Vlissingen Op zaterdag 2 november 2024 vieren wij
Stichting Oorlogsjaren Vlissingen
Mail: oorlogsjarenvlissingen@gmail.com
Handelsregister: 66593344 KvK
Rabo NL23RABO0311545793
© 2024 All rights reserved Stichting Oorlogsjaren Vlissingen