Each name is a cry for peace


Vlissingen is in Nederland een van de zwaarst getroffen steden, niet alleen bij incidentele acties maar gedurende alle oorlogsjaren. Velen verloren het leven bij bombardementen in de bezettingsjaren en bij de strijd om Walcheren met Vlissingen als brandpunt.

De stichting Oorlogsjaren in Vlissingen wil het oorlogsverleden niet alleen in herinnering brengen als eerbetoon aan hen die vielen, maar vooral als waarschuwing voor het verloren gaan van vrede!

Daarom voert zij als motto:
'Elke naam is een schreeuw om vrede / Each name is a cry for peace'.

logo vlissingen

Persbericht herdenking 29 oktober 2016

De plechtige kranslegging vangt aan om 13.00 uur. Kransen worden onder andere gelegd door de Burgemeester van Vlissingen, door vertegenwoordigers van landen die aan de Slag om de Schelde deelnamen en door organisaties van oorlogsveteranen, het verzet en anderen.

Muzikaal wordt medewerking verleend door Koninklijke Harmonie 'Ons Genoegen' en Inter Scaldis Pipes and Drums.

Leerlingen van CSW Bestevaêr uit Vlissingen zullen bij de kranslegging assisteren.

Leerlingen van VWO Scheldemond zullen de namen noemen van de 69 militairen en 48 burgers die rechtstreeks door de gevechtshandelingen werden gedood.

Na afloop zullen militaire voertuigen een tocht door de binnenstad maken. Op Uncle Beach zijn de bunker en de Oranjemolen te bezichtigen. Daar is ook de inschrijving voor een wandeling onder leiding van een gids langs plaatsen waar de strijd in Vlissingen zich heeft afgespeeld. In het Maritiem MuZeeum kan het overzicht over de Slag op de Schelde op film en foto worden bekeken.

Onlangs is de stichting Oorlogsjaren in Vlissingen opgericht, die zich verantwoordelijk heeft gesteld voor de continuïteit  van het Comité Bevrijding Vlissingen dat de herdenking sinds 1958 organiseerde. Voor meer informatie kunt u terecht op de website (in opbouw) op www.oorlogsjarenvlissingen.nl 

Voor meer informatie:

Hans Koeman, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..