Vlissingen is in Nederland een van de zwaarst getroffen steden, niet alleen bij incidentele acties maar gedurende alle oorlogsjaren. Velen verloren het leven bij bombardementen in de bezettingsjaren en bij de strijd om Walcheren met Vlissingen als brandpunt.
De stichting Oorlogsjaren in Vlissingen wil het oorlogsverleden niet alleen in herinnering brengen als eerbetoon aan hen die vielen, maar vooral als waarschuwing voor het verloren gaan van vrede!
Daarom voert zij als motto: 'Elke naam is een schreeuw om vrede / Each name is a cry for peace'.
Bij de oprichting van de stichting Oorlogsjaren in Vlissingen worden de volgende activiteiten uitgevoerd of in voorbereiding:
• Herdenking Bevrijding Vlissingen
Het Comité Bevrijding Vlissingen is in 1958 opgericht op initiatief van de gemeenteraad en werd door burgemeester mr. B. Kolff geïnstalleerd. Het bestond bij de oprichting uit een aantal burgers van Vlissingen en enkele ambtenaren van de gemeente. In 1982 traden Leon Dewitte en Hans Koeman toe tot het Comité waar zij ook thans deel van uit maken. Voor de verdere samenstelling zie ‘Organisatie’ .
De herdenking wordt jaarlijks gehouden op de zaterdag die het dichtst ligt bij de Bevrijdingsdag 3 november. In 2016 was dit 29 oktober.
• Oorlogsmonumenten
Het beschrijven van alle Oorlogsmonumenten die ter herinnering aan de oorlog in Vlissingen zijn opgericht en in stand worden gehouden.
De gegevens van alle monumenten worden verzameld
• Plaquette met namen van gesneuvelden
De stichting streeft naar het plaatsen van een plaquette met de namen van alle gesneuvelden bij de herdenkingslocatie Uncle Beach.
Een project voorstel wordt geschreven en begin 2017 hopen we de eerste stappen, een verkenning van het ontwerp en de kosten, te kunnen vaststellen.
• Educatie
Het is van het grootste belang dat ook jongere generaties leren wat zich in Vlissingen in 1940-1945 heeft afgespeeld en wat de gruwel is die oorlog met zich meebrengt. Leerlingen van het middelbaar onderwijs worden betrokken bij de bevrijdingsherdenking en in overleg met het onderwijs wordt een leskist samengesteld.
• Website
Deze website gaat dienen als drager van informatie over de oorlogsgeschiedenis van Vlissingen in de breedste zin van het woord. Middels een link wordt verwezen naar het Stedelijk Archief van Vlissingen en andere relevante archieven en instellingen.
In ieder geval komen aan de orde:
• Informatie over militaire organisaties die bij de bevrijding waren betrokken
• Informatie over verzetsgroepen en verzetsstrijders
• Publicaties
• Liberation Route
Sinds enkele jaren wordt gewerkt aan een ‘ketting’ van plaatsen en regio’s die op de Weg naar Bevrijding lagen. Daarmee wordt bedoeld de route die de geallieerden vanuit Normandië naar Berlijn hebben afgelegd. Op deze locaties kunnen informatiepalen worden geplaatst.
Vanaf 12.45 uur toepasselijke muziek (Koninklijke Harmonie 'Ons Genoegen')
13.00 uur: aanvang ceremonie
Op zaterdag 29 oktober 2016 vindt de jaarlijkse herdenking van de bevrijding van Vlissingen plaats. De locatie is Uncle Beach, het herdenkingsgebied bij de Oranjemolen.
Beste lezer,
Op 10 maart vindt een concert plaats door de Koninklijke Harmonie Ons Genoegen, waarvan de opbrengst ten goede komt aan de Stichting Oorlogsjaren Vlissingen. De Koninklijke Harmonie Ons Genoegen uit Vlissingen heeft al jaren een uitstekende relatie met de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Meerdere malen is een concert voor de kapel georganiseerd, dit jaar op zaterdag 10 maart as. in de Sint Jacobskerk. Ons Genoegen spant zich vaker in voor charitatieve instanties en een relatie met het defensie-orkest en de Stichting Oorlogsjaren Vlissingen (SOV) was snel gelegd. De netto-opbrengst van het concert komt ten goede aan deze Stichting, die geen subsidie krijgt en geen financiële middelen heeft, anders dan incidentele bijdragen van begunstigers.